A felnőttek közel felét érinti a korpa, de még most is alig merünk beszélni róla. De mitől lesz száraz vagy zsíros korpa a fejünkön? Ezt nézzük most meg!

A korpáról

A korpa az egyik legelterjedtebb bőrprobléma, amely szinte minden második embert egyszer érinteni fog életében. A bőr az ember legnagyobb érzékszerve, így képes a megújulásra. Ennek során bőrdarabkák válnak le a felületéről. Ha ezt valamilyen hatás vagy betegség okozza elő, akkor már nem a természetes megújulásról beszélünk, hanem korpáról.  Két fajtája létezik, a száraz és a zsíros korpa. Ez utóbbit sebborrhoeás dermatitiszként is ismerjük, de erről még beszélünk később. Hogy hogy néz ki a kettő közötti különbség, azt itt meg lehet nézni!

A korpa akkor keletkezik, amikor a fejbőr sejtmegújító folyamata lerövidül, melynek következtében a szaruréteget képező bőrsejtek rohamos gyorsasággal hullani kezdenek, majd eggyé válnak, s így látható pikkelyként, hámlásként jelentkeznek. (Eucerin

A korpásodás leggyakoribb okai sokban hasonlítanak az őszülés okaival. Azaz köztük van a stressz, a hormonszint változásai, az éghajlati tényezők, vagy épp a nem megfelelő hajápolás. 

Zsíros korpa - amiről megismered

A zsíros korpa kialakulásának egyik legfőbb oka a stressz. Ennek hatására fokozódik a bőr faggyútermelése. A zsíros korpa felismerése igen egyszerű: a fejbőrön megtapadó zsíros lerakódások, amelyek inkább plakkszerűek, azaz nem hullanak le a hajszálakról. Oka legtöbbször a zsíros fejbőr, amiért a nem megfelelő ápolás miatt felborult bőr flórája a felelős.  

"A bőrben lévő faggyúmirigyek faggyút termelnek annak érdekében, hogy védjék a bőrt a nedvesség elvesztésétől és a környezeti hatásoktól. Ha a faggyúmirigyek túl sok faggyút termelnek, az utat nyithat a baktériumoknak és a mikroorganizmusoknak, hogy kontrollálatlanul  szaporodjanak. Nem ritkán ez oda vezethet, hogy az élesztőgombák lerakódnak a fejbőrön és zsíros korpát termelnek." (Alpecin)

Seborrheás dermatitisz - a zsíros korpa mögött

Amikor nincs stressz az életünkben, vagy a környezeti hatások megfelelőek, de a zsíros korpa mégis keseríti az életünket, akkor akár betegségre is gondolhatunk. 

A seborrheás dermatitisz kialakulásának okaira nincs egyértelmű magyarázat: örökletesnek is tartják, másrészt a Malassezia nevű bőrgomba okaként emlegetik, amely a zsíros bőrfelületeken terjed. A seborrheás dermatitisz más területén is előfordulhat, például a fülkagylón belül, a szemöldökön vagy a szemhéjakon, az orron és mellkason. Fontos kiemelni, hogy a seborrheás dermatitisz nem fertőző és nem is a rossz higéniai ápolás következménye.

Fontos kiemelni, ha a zsíros korpa a fejbőr kipirosodásával, viszketésével jár, mindenképp szakorvoshoz kell fordulni.  Viszont ahogy a legtöbb hajat érintő betegség és kellemetlenség megelőzhető, ha kívülről és belülről megfelelően ápoljuk a szervezetünket és testünket. 

Ehhez fontos, hogy testünk megfelelő tápanyag és vitaminszinttel rendelkezzen Természetes vitamintartalma, antioxidáns hatása miatt a Catalase kapszula nem csak a hajunkra, de az egész szervezetünkre pozitívan hat.